My Starfish Foundation - Reading in Paradise
<   Back
Funding
 |  0 day Left     |     22 Supporters     |     0 Favourited      

Reading in Paradise

Quality Education

Sekolah Kebangsaan Kokol (SK Kokol) is a primary school located in the rural area of Kota Kinabalu, Sabah- namely Kampung Kokol, Menggatal. To have a better picture of Kampung Kokol’s rurality, it is located around 40 kilometres from Kota Kinabalu city centre. Based on recent interviews with the school principal, we have identified that the school is currently educating around 187 students from Year 1 to Year 6 along with 21 preschool students. Whilst we are working on another community project- service learning project with the school, the school principal has brought up other concerns with us- SK Kokol does not have a properly built and designated space for a library, and place to set up Information and Computer Technology (ICT) equipment for their students.Due to the school’s growing number of students and the implementation of distanced seats in compliance with SOP procedures during the COVID-19 pandemic, they were forced to turn their previous library (pusat sumber) into a classroom. This caused the library's space becomes tiny and only used to store limited numbers of books. Therefore, we wish to build a new building in the school to provide a designated space for students to enjoy their readings while accompanied by the school’s lush scenery. The existing library will remain used to keep the books. The new building will use as a reading space, where we plan to build a reading nook with a comfortable outdoor environment for students to enjoy reading. Initially, we plan to build a mini library which can store books and also set up Information and Computer Technology (ICT) equipment for student use. However, the construction of the library is costly and needs several clearance documents, especially the letter of approval from the Sabah Education Department (JPNS), which might take longer to be permitted. Hence, while waiting for the letter of approval, we decided to build an outdoor reading space for student use as also listed in our prior plan-build a reading hut. But, in this project, we will build proper outdoor reading nooks which are way better than huts. Accordingly, this project will not stop when project ended. The project will continue in the next phase - building a proper mini library (indoor) plus a smart classroom- as also required by the school. For this purpose, we will seek funding from other organizations such as the Sabah Credit Corporation (SCC) as part of their Corporate Social Responsibility (CSR).The school principal also expressed that these problems have existed for a long time as their call for help has been ignored continuously. When we visited them, the school principal told us that they would love to receive assistance for their school to become a better place for their students. Therefore, our project wishes to support them and bring the school’s needs to public attention.As stated earlier, this project also integrates with the service learning project, known as SULAM (Service Learning Malaysia-University for society) which is offered every semester.  In other words, this project is a continuous project and potentially be expanded to other schools, conducted by the same or different groups of students.

avatar
University/College
RM 1,020.00
Goal: RM 1,020.00
Fund Approved by MSF: RM 4,000.00

Overview of Issue / Background

Sekolah Kebangsaan Kokol (SK Kokol) is a primary school located in the rural area of Kota Kinabalu, Sabah- namely Kampung Kokol, Menggatal. To have a better picture of Kampung Kokol’s rurality, it is located around 40 kilometres from Kota Kinabalu city centre. Based on recent interviews with the school principal, we have identified that the school is currently educating around 187 students from Year 1 to Year 6 along with 21 preschool students. Whilst we are working on another community project- service learning project with the school, the school principal has brought up other concerns with us- SK Kokol does not have a properly built and designated space for a library, and place to set up Information and Computer Technology (ICT) equipment for their students.

Due to the school’s growing number of students and the implementation of distanced seats in compliance with SOP procedures during the COVID-19 pandemic, they were forced to turn their previous library (pusat sumber) into a classroom. This caused the library's space becomes tiny and only used to store limited numbers of books. Therefore, we wish to build a new building in the school to provide a designated space for students to enjoy their readings while accompanied by the school’s lush scenery. The existing library will remain used to keep the books. The new building will use as a reading space, where we plan to build a reading nook with a comfortable outdoor environment for students to enjoy reading. 

Initially, we plan to build a mini library which can store books and also set up Information and Computer Technology (ICT) equipment for student use. However, the construction of the library is costly and needs several clearance documents, especially the letter of approval from the Sabah Education Department (JPNS), which might take longer to be permitted. Hence, while waiting for the letter of approval, we decided to build an outdoor reading space for student use as also listed in our prior plan-build a reading hut. But, in this project, we will build proper outdoor reading nooks which are way better than huts. 

Accordingly, this project will not stop when project ended. The project will continue in the next phase - building a proper mini library (indoor) plus a smart classroom- as also required by the school. For this purpose, we will seek funding from other organizations such as the Sabah Credit Corporation (SCC) as part of their Corporate Social Responsibility (CSR).

The school principal also expressed that these problems have existed for a long time as their call for help has been ignored continuously. When we visited them, the school principal told us that they would love to receive assistance for their school to become a better place for their students. Therefore, our project wishes to support them and bring the school’s needs to public attention.

As stated earlier, this project also integrates with the service learning project, known as SULAM (Service Learning Malaysia-University for society) which is offered every semester.  In other words, this project is a continuous project and potentially be expanded to other schools, conducted by the same or different groups of students.

Project Objectives (Vision & Mission)

Vision:

This community project aims to bring happiness to rural primary school students by building a proper space for reading activities 

 

Mission: 

  1. To provide quality education by providing relevant school infrastructures, educational materials and equipment for rural primary school students.
  2. To build a new and proper space for their students’ reading activities
  3. To prepare a conducive learning space in the school for rural primary students to enjoy while surrounded by lush landscape.
  4. To gain public awareness of the increasing need for assistance for the rural primary school due to the COVID-19 pandemic and the expansion in student numbers via our social media.

Project Details (Activities and Tasks)

  1. Site Visits and Appraisal: We have visited the school and talked with the school principal to understand their needs and gather information on what issues needed to be handled in our project. With that, we wish to integrate these ideas into our renovation design to create a building that is sustainable and comfortable to use in the long run.
  2. Design the Reading Nook: We will prepare our design for the reading space together with the school principal and other committees.
  3. Build the outdoor reading nook: We will build the nook together with the school committee and the students' parents
  4. Cleaning and Arranging: Before and after the construction begins, we will help the school to clean and set up the reading nooks.
  5. Raise Public Awareness: We will actively utilize our social media to attract public attention to the beauty and needs of the school via social media. Besides the purpose of crowdfunding for the project, we hope to help the school by increasing local community engagement while addressing the school’s conditions that need to be improved.

First meeting with the school principal  to understand the school needs

The pictures above show the previous exterior building of the pusat sumber (library)

Both pictures above  show the interior of the library. Based on our interview, we found out the school is currently facing trouble in preparing a proper library and reading spaces for their students. (Left) The school is currently only capable of preparing thistiny corner to set up a library for their students, which we will retain this tiny corner as a place to store the books.(Right) Within the same building, the school transformed this space- previously their library- into their new classroom.

As shown in the picture, the school still needs to make sure the students’ seats are distanced properly to handle the COVID-19 situation. This has brought difficulties for the school due to their capacity limitations. According to the school, even if it is not for COVID-19 which forces them to distance seats in compliance with SOP procedures, they still need to transform the previous library into a classroom to accommodate the increasing number of students. We hope that through our proposed project, the school will have a designated space for reading activities.

 

We proposed to make good use of this empty space in the school area to build a reading nook. We plan to build four (4) units of the outdoor reading nooks. We hope that the students can have fun reading while surrounded by the lush greenery in the school.

 

The pictures above show the exterior and of another old school building that is primarily used to store school items. During our site visit, the school principal has kindly shown us the old building. 

 

The new look of the old building with a beautiful mural painting drawn by the UMS team

 

As mentioned earlier, this Reading in Paradise project integrates with the Service learning (SULAM) project. The SULAM project focused on creating a conducive physical learning environment for the school by repainting the old building mural and decorating the school using recycled material. By doing that, the UMS team indirectly helps to improve the school's organizational management which in this context is related to the management of the school's physical environment.

The UMS team was painting the mural on the old building. The painting process started on June 10th and was completed on June 25th.

The pictures above and below show the UMS team together with the school community (students and teachers) doing the decoration using recycled material. The activities took place on June 25th

The crowdfunding poster for the SULAM project. This project ended on June 30th.

 

The crowdfunding poster for the Reading in Paradise project (16th July until 31th August 2022)

 

Expected Project Result & Outcomes

  1. The school will have a proper and comfortable space for reading activities.
  2. The students can use the newly-built nook to enjoy their readings while surrounded by lush scenery.
  3. Raise public awareness, namely in the local community, to assist and support the growth of the rural primary school.
You can leave a comment to support your favourite students' project after you donate for the project.
RM 1,020.00

100% of RM1,020.00 Goal

  22 Supporters
  0 Days Left